среда, 9. септембар 2015.

Proizvod meseca | kokosovo ulje

Ulja su izuzetno korisna u nezi i mogu biti odlična dopuna preparatima koje inače koristimo. Danas vam pišem o načinima na koje možete iskoristiti kokosovo ulje, koje spada u najzdravije i najsvestranije prirodne proizvode. Tegla od 310 grama Beyond organskog ekstra devičanskog ulja košta oko 600 dinara u prodavnicama zdrave hrane, i ispativo je s obzirom na brojne primene u nezi kože, kose i lica kao i u ishrani. 



1. Kada je u pitanju nega kose, ovo ulje važi za idealno rešenje za suvu kosu jer prodire u unutrašnjost dlake. Ukoliko želite na izgled manje oštećenu, lepšu, zdraviju, mekšu na dodir kosu, koristite ovo ulje kao masku koju stavite  pre  pranja i ostavite da deluje cele noći. Ujutro dobro isperite toplom vodom i operite kosu šamponom. Ulje će izvršiti svoju magiju i kosa će nakon ovakvih redovnih postupaka biti zdravija, lepršavija, imaće sjaj i volumen. Ovakvu masku koristite paralelno sa maskom/regeneratorom koji inače koristite, da ne bi došlo do prezasićenja. 

2. Takođe, možete dodati kašičicu ovog ulja farbi za kosu da je ne bi oštetili. 

3. Ukoliko imate problem sa peruti, postoje dve maske koje možete iskoristiti i koje će vam pomoći u rešavanju ovog problema. Prva se sastoji  od ulja i limunovog soka koje utrljate u teme i isperete sledećeg dana. Ona će hidrirati dlaku i sprečiti njeno lomljenje.
Da biste napravili drugu masku, potrebno je da pomešate ovo ulje, ricinusovo i toplu vodu a onda to umasirate u kožu glave, teme i koren kose i nakon nekoliko minuta isperete toplom vodom. Rezultati su bolji ukoliko kokosovo ulje ugrejete.

4. Ukoliko nemate suvu i oštećenu kosu, preporučuje se ubacivanje ovog ulja u rutinu da bi sprečilo njeno kidanje i opadanje, kao i pojavu rascvetalih krajeva i posledica korišćenja hemijskih preparata. Ispirajte ovo ulje blagim šamponom bez jakih hemikalija (SLS).

5. Ako mučite muku sa suvom kožom lica, nanesite tanak i ravnomeran sloj ulja pre spavanja i nakon višemesečnog korišćenja će doći do pozitivnih promena. Preporučuje se kao noćna krema jer danju izaziva taloženje prljavštine i prašine što možete dovesti do začepljenja pora i pojave bubuljica. Umasirajte ga ili utapkajte na vlažnu kožu jer se tako bolje upija, a koža neće biti masna.

6. Ovo dragoceno ulje vam može pomoći i u lečenju akni. Nanesite kap ulja na željeno mesto i ostavite preko noći. Postupak ponavljajte dok akna ne počne da se smanjuje. Ulje brzo prodire u kožu i mogućnost da će se pojaviti ožiljak je minimalna.

7. Kokosovo ulje skida šminku (čak i vodootpornu sa očiju) bolje od bilo koje micelarne vode, a da pritom ne ostavlja masan trag. Ukoliko ovim uljem skidate i maskaru, ono će čuvati trepavice i podsticati njihov rast.

8. Možete koristiti i kao dezodorans, jer ima antibakterijsko dejstvo. Predstavlja mnogu bolju opciju od komercijalnih dezodoranasa koji sadrže alkohol, aluminijumske soli i ostale štetne sastojke.

9. Neguje usne bolje od bilo kog balzama.

10. Ulje sprečava pojavu opekotina  ali ima i umirujući efekat na kožu oštećenu od sunca. Takođe se koristi i u lečenju ekcema i drugih kožnih oboljenja. Ako nanesete par kapi na ujed komaraca, ublažiće simptome.

11. Utrljavanjem u kožu i masažom poboljšaće cirkulaciju, opustiti vas i rešiti stresa.

12. Možete ga koristiti i umesto pene za brijanje, posle čega će vam koža biti glatka i nežna. Dobro je i kao umirujuće sredstvo nakon ovog procesa koji svi volimo. :)

13. Još jedna od primena je u nezi noktiju, a posebno zanoktica.

14. O pilingu za lice i telo koje možete napraviti same a čiji je jedan od sastojaka ovo ulje sam već pisala ovde.

15. Kada je u pitanju nega zuba, mešanjem kokosovog ulja i sode bikarbone možete dobiti delotvornu pastu za zube. Ukoliko ovu mešavinu ostavite na zubima 2 minuta, ona će izbeliti vaše zube. Usta, naravno, nakon toga isperete.

16. Ovo mirisno ulje je bolja opcija u ishrani od svih ostalih jer ne goji a izuzetno je zdravo. Ono ne gubi bitna svojstva tokom zagrevanja, pa može da se koristi i za prženje.


Ovo su samo neke od mnogobrojnih primena ovog dragocenog prirodnog ulja. Da bi došli sjajni rezultati, potrebno je redovno i strpljivo korišćenje. Nadam se da sam vas ubedila da barem probate ovaj proizvod. Da li ga koristite? Na koje načine? :) 

22 коментара:

  1. Nisam ga još probala i ne znam šta čekam :) Super post :)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš sam kupila kokosovo ulje i ovaj post mi je stvarno pomogao, nisam znala da moze posluziti za toliko toga. Super blog :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je zapravo samo delić namena, ulje je stvarno svemoguće. :) Hvala, Dora! :)

      Избриши
  3. Nedavno sam ga kupila upravo zbog suhe kose,nakon jednog nanošenja,kosa je bila prelijepa al stvarno :) Inače uvijek preferiram prirodu više nego hemiju,i prirodne maske više nego kupovne,mada ima i kupovnih koje dobro rade svoj posao,ali priroda je priroda :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo to, kad god sam probala nešto prirodno, bilo je odlično. Trebalo je malo više vremena da deluje, ali vredi. Zato sam odlučila da postepeno pređem na prirodnu kozmetiku (ili bar onu koja nema mnogo štetnih sastojaka). :)

      Избриши
  4. Obozavam kokosovo ulje! Nisam znala za ovo, da se moze koristiti kao dezodorans ali probacu.:)

    ОдговориИзбриши
  5. iako kokos ulje svi hvale ja ga još nisam probala, no jednom ću morati

    ОдговориИзбриши
  6. Ja ga koristim vec vise od godinu dana i to za sve zivo...stvarno je naajbolje. Super je post!

    http://www.adelaacanski.com/

    ОдговориИзбриши
  7. Odlican post! :-) Ja se kanim vec duze vreme da ga kupim,jer stalno slusam kako je dobro,zdravo,i da pravi cuda sa kosom,kozom... :-) Sutra pravac u prodavnicu zdrave hrane! :-)

    ОдговориИзбриши
  8. Isprobala sam ga kao masku za kosu i bila sam zadovoljna rezultatom :)

    ОдговориИзбриши
  9. Najbolji proizvod ikad! Super post

    http://www.adelaacanski.com/

    ОдговориИзбриши